de weg banen


de weg banen 1.0

een strook grond goed begaanbaar en berijdbaar maken door oneffenheden en hindernissen te verwijderen

Algemene voorbeelden


De machines en de graafwerktuigen banen de weg aan het Noorden, in de bergketen.

https://nl.dreamstime.com/stock-videobeelden-de-machines-en-de-graafwerktuigen-banen-de-weg-aan-het-noorden-de-bergketen-video65076479

Hij staat op en klopt het stof van zijn broek en baant een weg door de wilde struiken. Dit kost meer moeite dan hij had bedacht.

http://partyflock.nl/topic/953781:Maak-een-langdradig-verhaal-over-je-weekend,

de weg banen 2.0

vervolgens ook ruimer: een fysieke doorgang vrij maken voor iemand of iets, zodat het mogelijk wordt om zekere plaats of zeker punt te bereiken

Algemene voorbeelden


Een aantal potige kerels banen de weg voor de kerkvorst, zodat deze ongestoord naar de Geboortekerk kan schrijden.

https://alfredmuller.net/2011/12/24/bethlehem-kerst-2011/,

Spitsuur, leuk. Wat een drukte. M'n stuur is 1 meter breed, dus niet echt handig om te zigzaggen tussen de files door. Maar het lukte aardig, gewoon een straal gas, hoop herrie en je kunt er tussendoor. Al die scootertjes plakken ook gelijk aan je achterwiel, want je baant een weg en die profiteren daarvan.

http://www.sog-france.eu/photos/2016/gibraltar,

IJsbreker baant de weg voor megajacht. Het 38 meter lange motorjacht Odyssey is donderdagmorgen 21 januari op een ponton aangekomen bij De Vries Scheepsbouw Makkum.

http://maritiemnieuws.nl/27705/ijsbreker-baant-de-weg-voor-megajacht/,

de weg banen 3.0

in geheel figuurlijke toepassing: de belemmeringen wegnemen die het bereiken van zeker doel in de weg staan; de hindernissen voor zeker doel opruimen
In verbinding met een voorzetselbepaling ingeleid door naar of voor.

Algemene voorbeelden


Saint Simon vertrekt vanuit een voor-liberaal klassebegrip, d.w.z. het klassebegrip van de vroege, nog in de Verlichting bevangen bourgeoisie op het keerpunt van de 18e en 19e eeuw. Van daaruit baant hij enerzijds de weg naar een liberaal-burgerlijk klassebegrip. Anderzijds voltrekt hij tegen het einde van zijn leven de overgang naar een vroeg-socialistisch klassebegrip.

http://gamesforum.telenet.be/archive/index.php/t-226700.html,

Het numerieke overwicht van de groeiende religieuze gemeenschap baande bij de burgemeesterverkiezingen de weg voor de overwinning van Likoed-kandidaat Ehoed Olmert.

http://www.cidi.nl/html/publijst/online/jer-00.html,

De imams "banen de weg voor rekrutering voor de jihad", aldus justitie. Een verdachte zegt in zijn verhoor: "De imams brengen het kwaad in je hoofd (...). De imams in de moskee kunnen dingen zeggen waar je van in de war raakt, het lijkt de waarheid. Je wordt geïndoctrineerd."

NRC,

Meer dan de helft van het aantal Amerikaanse luchtaanvallen was de afgelopen dagen bedoeld om de weg te banen voor een opmars door de Alliantie.

De Telegraaf,

De Britse minister van Defensie [...] heeft maandag voor de BBC-radio bekendgemaakt 262 toestellen te willen aanschaffen. Londen baant daarmee de weg voor de bouw van de Eurofighter.

De Standaard,